Križevci i Kalničko prigorje dobro su povezani s nekoliko biciklističkih staza. Staze prolaze postojećim cestama s malo prometa i obilaze kulturno-povijesne atrakcije koje otkrivaju višestoljetnu povijest križevačkog Gornjeg i Donjeg grada, vode do tajnovitih vitezova templara u Glogovnici, utvrđenih srednjovjekovnih crkava u Kalniku, Sv. Petru Orehovcu, Gornjoj Rijeci te do utvrda Velikog i Malog Kalnika.

Biciklističke staze i putevi oko Križevaca i okolici namijenjeni su biciklistima, rekreativcima, obiteljima i svima koji uživaju u kretanju prirodom.

Moćno i prkosno djeluje podnožje Kalnika na kojem se smjestio planinarski dom. Uz početak šume isprekidane pješačkim stazama, tik do ostataka poviješću prebogatoga Staroga grada.

Da ostatci zidina mogu pričati, imali bi što reći o herojstvu i nadljudskom otporu prigodom provale Tatara, kada je kralj Bela IV. nadario kalničkog kaštelana Filipa Bebeka. Prisjetili bi se i renesanse za vladavine kralja Sigismunda koji je tamo bio čest i rado viđen gost supruzi Barbari Celjskoj (Crna kraljica).

Legenda kaže da su Belu IV. od navale Tatara spasili hrabri seljani, otjeravši pohlepne pljačkaše šljivama! Nakon junačkog podviga svi su dobili plemićke titule, a u narodu su ostali upamćeni kao šljivari.

Današnji se putnici tamo skrivaju ne od Tatara nego od gradske buke i stresa pa u miru i tišini odmore dušu.

Preuzmite gpx datoteku

Skip to content