Gradski muzej (nekad Kuća Karas), Trg Antuna Nemčića 6, 48260 Križevci, tel. 048/711-210

Među najstarijim sačuvanim građanskim objektima Križevaca; u dvorištu muzeja je formiran etno-park s primjercima tradicionalne drvene arhitekture kalničkog Prigorja.

Nekadašnji pavlinski hospicij, danas je ovdje smješten Gradski muzej. U više izložbenih prostorija stalnog postava prikazan je kulturni i povijesni razvoj grada i područja, arheološki nalazi, listine, etnografski predmeti te vrijedna umjetnička djela. Pored muzeja uređen je  mali etnopark.

Križevačka likovna galerija, Trg Antuna Nemčića 6, 48260 Križevci, tel. 048/711-210

Zgrada Likovne galerije ujedno je i prostor u kojemu se održavaju povremene izložbe. Nalazi se u središtu grada, neposredno uz gradski park, a njezin atrij jedan je od najugodnijih otvorenih prostora u gradu za razna kulturna događanja tijekom ljetnih mjeseci. U prizemlju je tijekom 2000. g. uređen kancelarijski prostor i tu se nalazi Uprava Muzeja. Zgrada Likovne galerije, tzv. Sabornica, jedna je od najstarijih križevačkih građevina. Nekada se nalazila uz južna gradska vrata i na samome početku glavne ulice. To je građevina graničarskog baroka s jednostavnim ukrasima i masivnim mansardnim krovom. Današnji izgled zgrada je dobila nakon pregradnje 1984. g., kada je u nju uselila Likovna galerija sa svojim izlošcima.

Knjižnica i mali muzej Grkokatoličke biskupije, Franje Račkog 12, 48260 Križevci, tel. 048/712-171

Spomenička je knjižnica koja se nalazi na prvom katu istočnog bloka biskupske rezidencije. U knjižnici je pohranjeno oko pet tisuća knjiga iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća. Najveći dio knjiga potječe iz 18. i 19. stoljeća. Vrijednost su svakako 42 izdanja iz 16. stoljeća, oko 180 izdanja iz 17. stoljeća, sedamdesetak rukopisa te posebno bogata zbirka rječnika. Knjižnica čuva djela s tematikom iz crkvene i opće povijesti, teologije, dogmatike, prava, gospodarstva, misale i rituale istočnoga i zapadnoga obreda i jezično blago. Jedna od najstarijih i najvrijednijih knjiga iz zbirke je Missalum Zagrebiensis iz 1506. godine, tiskana u Veneciji. 

Skip to content