Jesu li Križevci vaša iduća destinacija za odmor, posjetu rodbini i prijateljima, poslovnim partnerima? Ako da, onda Vam slijedeće informacije mogu biti od koristi.

Grad Križevci smjestio se na križanju prometnica koje povezuju regionalna središta: Zagreb, Koprivnicu, Bjelovar i Varaždin. Upravo jedna od asocijacija na ime grada, slučajno ili namjerno, upućuje nas na križanje putova pa je tako na ovom području još od antike i srednjeg vijeka bilo križište prometnih pravaca, a kroz Križevce je prolazila poznata cesta kralja Kolomana koja je povezivala panonske i jadranske krajeve. Razumljivo, cestovni pravci pogodovali su razvoju grada, jer je to bilo križanje trgovačkih i vojničkih cesta, kao i blizina feudalnih posjeda, kaptolskih, biskupskih i redovničkih. Dodatni doprinos svemu dala je i željeznička pruga prema Zagrebu i Budimpešti izgrađena 1870., te prema Bjelovaru 1894. godine.

Križevci leže na 140 m nadmorske visine, na južnoj strani Kalničkog gorja i upravo zbog svog zemljopisnog položaja, zahvaljujući kojem ovo područje ima umjerenu kontinentalnu klimu s hladnijim zimama i toplijim ljetima, križevački kraj obiluje prirodnim ljepotama, turističkim potencijalima i kulturnim resursima. Plodne nizine pogodne za uzgoj raznih kultura i brežuljci podno gore Kalnik kao stvoreni za vinograde, klijeti i voćnjake, razlog su što je okolica Križevaca pretežito poljoprivredni kraj. Na prostoru od 263,72 km² živi 21.122 stanovnika, od čega 11.231 u samim Križevcima (podaci popisa iz 2011. godine).

  • Prvi spomen grada još davne 1193. godine pod imenom Cris (Križ)
  • 24. travnja 1242. godine današnji Gornji Grad prima povlasticu slobodnoga kraljevskog grada sa svim slobodama koje su tada imali građani Griča i Zagreba
  • 27 hrvatskih sabora, od kojih je najpoznatiji Krvavi Sabor Križevački održani u Križevcima
  • Sjeverna gradska vrata između Gornjeg i Donjeg grada imala su pokretni most
Skip to content