Križevci i Kalničko prigorje dobro su povezani s nekoliko biciklističkih staza. Staze prolaze postojećim cestama s malo prometa i obilaze kulturno-povijesne atrakcije koje otkrivaju višestoljetnu povijest križevačkog Gornjeg i Donjeg grada, vode do tajnovitih vitezova templara u Glogovnici, utvrđenih srednjovjekovnih crkava u Kalniku, Sv. Petru Orehovcu, Gornjoj Rijeci te do utvrda Velikog i Malog Kalnika.

Biciklističke staze i putevi oko Križevaca i okolici namijenjeni su biciklistima, rekreativcima, obiteljima i svima koji uživaju u kretanju prirodom.

Kružna staza kojom se može krenuti od groblja u Križevcima (zahtjevnija opcija), ili alternativno iz Sv. Petra Orehovca. Staza ide po glavnoj prometnici Križevci-Varaždin.

Alternativno staza kreće iz centra Sv. Petra Orehovca kroz Črnčevec, Vinarec i skreće desno u Popovec Kalnički. U Popovcu je moguće pogledati veliko uskršnje jaje, te se laganim usponom popeti do Obreških klijeti, ulice sa starinskim klijetima i vinogradima. Staza zatim u Vukovcu izlazi na glavnu cesti, i preko Dropkovca odlazi u Gornju Rijeku u kojoj je vrijedno pogledati crkvu i dvorac u kojem je živjela prva hrvatska primadona Sidonija Rubido-Erdody. Povratak je kroz Donju Rijeku, Barlabaševca i uz dolinu potoka Reka do Miholca. U Miholcu se skreće lijevo natrag prema Sv. Petru Orehovcu.

Preuzmite gpx datoteku

Skip to content