Križevci i Kalničko gorje mamac su za planinare iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Mnogobrojne dobro obilježene planinarske staze i putevi, planinarski dom na Kalniku zadovoljii će sve kategorije planinara i rekreativaca.

Planinarski dom Kalnik nalazi se u neposrednoj blizini Starog grada i utvrde Veliki Kalnik, od planinarskog doma vode sve planinarske staze, kao i poučna staza. Ponuda je isključivo domaća hrana i specijaliteti kraja.

Poučna staza na Kalniku počinje i završava kod Planinarskog doma na Kalniku. Poučna staza obilazi najljepše dijelove kalničke prirode, prikazuje brojne endemske i rijetke vrste biljaka, ostatke srednjovjekovne crkve sv. Martina sa zavjetnim kamenom, arheološki lokalitet iz brončanog doba i dr.

Planinarska staza «Sedam zuba» počinje kod Planinarskog doma na Kalniku. Prolazi stjenovitim vrhovima Kalnika od Starog grada Velikog Kalnika do najvišeg kalničkog vrha.

Planinarska staza «Kalnička greda» počinje kod usjeka Vratno u Kamešnici. Prolazi duž vrhova Kalničke grede, završava kod Starog grada Veliki Kalnik, dobro označena.

Skip to content