Najstariji sačuvani građanski objekt u Križevcima, nepravilnog „U“ tlocrta. Nekada je zgrada bila pavlinski gostinjac, prva javna ljekarna u gradu, a kasnije poznata gostionica. Od 1961. godine ovdje je smješten Gradski muzej, koji u više izložbenih prostorija, stalnog postava prikazuje kulturni i povijesni razvoj grada i područja, arheološke nalaze, listine, etnografske predmete te vrijedna umjetnička djela. Pored muzeja uređen je mali etnopark.

Obilježavajući 700. obljetnicu proglašenja Križevaca slobodnim kraljevskim gradom, 1952. godine otvorena je zavičajna zbirka koja se kasnije pretvorila u Muzej i 10 godina kasnije preselila u zgradu tzv. pavlinskoga gostinjca, zgrade u kojoj se i danas nalazi.

Gradski muzej danas, sa svojim stalnim i povremenim izložbama, kao i raznim i brojnim događanjima u svojim prostorima, postao je nezaobilazno mjesto svakoga posjetitelja grada koji se, prolazeći kroz prostorije Muzeja, upoznaje s bogatstvom ovoga “grada povijesti, kulture i Križevačkih štatuta”.

Skip to content