Vincekovo u Gornjogradsko dobrotvornom i kulturnom društvu Lipa

Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa poziva svoje sugrađane na tradicionalnu proslavu Vincekova, blagdana vinogradara i vinara kojim tradicionalno započinje i sezona radova u vinogradu. Spelancija po štatutima, uz glazbu i popevku, počinje od 18 sati u petak 27. siječnja je u prostorijama društva u Domu sv. Marka, kak se to šika i patri.

Obnašalo se bu po starinskom gorjanskom ceremonijalu, čitanjem litanija po svetom Vinceku uz molbu da občuva vinograde od svake boleštine, sakojačega zloduha, tuče i nedače. Meštri spelancije orezali buju s trseka tri pupa koji buju za neko vreme najavili kakva bu ovogodišnja berba u gorjanskim vinogradima u Greberancu, Mladinama, u Gornjim Vinama, na Pesku i po celom Potkalničkom kraju, koji znaju bogato roditi. Da bi se to i ove godine ponovilo, trseka se po starom običaju treba kobasama okititi i lanjskim vinom zaliti, a pajdaši i pajdašice moraju s dobrom kaplicom nazdravljati vinogradima, domovini, pajdašiji i lepšem spolu.

Gornjograđani ceremoniju uvijek provode po regulama Križevačkih štatuta, a trs će donijeti iz nekog od gorjanskih vinograda. Osim dobre kapljice, najavljena je domaća muzika i grah za sve.

Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa

DATUM ODRŽAVANJA

27. siječnja 2023. - 27. siječnja 2023.

LOKACIJA

Dom svetog Marka Križevčanina

Skip to content