Tribina: “Nobel za fiziku 2022. – temelj za kvantna računala”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci pozivaju Vas na tribinu Nobel za fiziku 2022. – temelj za kvantna računala

u srijedu 3. svibnja 2023. s početkom u 19 sati 

u multimedijskoj dvorani Knjižnice.

Na tribini govori: Miroslav Dorešić

***

“Miroslav Dorešić rođen je 1950. u Plavšincu, općina Novigrad Podravski. Osnovnu školu pohađao je u Križevcima i Zagrebu. Maturirao je 1969 na XV. matematičkoj gimnaziji u Zagrebu. Kao srednjoškolac sudjeluje na međunarodnim srednjoškolskim olimpijadama iz fizike u Budimpešti i Brnu, gdje osvaja treću nagradu. Diplomirao je teorijsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Od svibnja 1978. do rujna 1986. radi kao profesor matematike i fizike u Matematičko-informatičko obrazovnom centru u Zagrebu, a od tada pa do svibnja 1992. kao asistent na Zavodu za fiziku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu.

Tijekom 1988. boravi u sklopu znanstvene razmjene u SAD-u na Florida State University, Tallahasse, Florida. Od svibnja 1992. do 2012. radi na Institutu „Ruđer Bošković”, na Zavodu za teorijsku fiziku. Objavio je više znanstvenih radova iz područja teorijske i matematičke fizike u najeminentnijim svjetskim časopisima.

Od studenoga 1994. do ožujka 1995. obnaša dužnost ravnatelja Zavoda za školstvo pri Ministarstvu prosvjete i športa, a od svibnja 1995. do lipnja 1998. tajnik je za školstvo i znanost u Glavnom tajništvu HDZ-a. U lipnju 1998. predsjednik dr. Franjo Tuđman imenuje ga zamjenikom ministra prosvjete i športa u Vladi RH. Autor je projekta školske računalne mreže CROSNet i projekta distribucije udžbenika. Projekt CROSNet dobiva pohvale na prezentaciji u UNESCO-u i na Prvoj međunarodnoj konferenciji o uvođenju modernih komunikacijskih i računalnih tehnologija u obrazovanje koja se održala u travnju 1999. godine u Kijevu (Ukrajina).

Krajem 1999. godine vraća se na Institut „Ruđer Bošković”, a sve do rujna 2003. godine kao član Odbora za školstvo pri HDZ-u priprema radne materijale za saborske zastupnike na temu kritike predložene reforme školstva te sudjelujem u nekoliko proširenih sjednica Saborskog odbora za obrazovanje. Priprema također novi Zakon o udžbenicima i zalaže se za uvođenje državne mature.Piše članke za rubriku Stajališta u dnevnom listu Vjesnik.

Dragovoljac je Domovinskog rata. Odlikovan je odličjima: Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista.” Preuzeto s mrežne stranice Ogranka MH

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci

DATUM ODRŽAVANJA

3. svibnja 2023. - 3. svibnja 2023.

LOKACIJA

Multimedijska dvorana Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci

Skip to content