Predavanje Od Adamića do Županića. Razvoj, rasprostranjenost i značenje potkalničkih prezimena

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica „Franjo Marković” Križevci pozivaju na treći susret s mladim križevačkim jezikoslovcem dr. sc. Krunoslavom Puškarom, koji će održati predavanje pod naslovom „Od Adamića do Županića. Razvoj, rasprostranjenost i značenje potkalničkih prezimena”. Govorit će o razvoju, rasprostranjenosti i značenju potkalničkih prezimena, u kojima se zrcali povijest i sadašnjost potkalničkog Prigorja.
Susret će se održati u četvrtak, 25. kolovoza 2022. u 19.30 u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci.

O predavaču
Krunoslav Puškar rođen je 31. ožujka 1986. godine. Nakon završene Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima 2005. upisuje studij anglistike i germanistike pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija, 2012. upisuje poslijediplomski doktorski studij lingvistike pri istome fakultetu.
Izlagao je na dvadesetak znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, a dosad je objavio tridesetak znanstvenih i stručnih članaka u domaćim i međunarodnim časopisima. Akademske godine 2009./2010. osvojio je Rektorovu nagradu za samostalan istraživalački rad pod nazivom A comparative study of FL anxiety among majors of English and German. Osim onomastikom, autor se u svome dosadašnjem znanstvenom radu bavio i dijalektologijom, leksikologijom, teorijom i praksom lingvistike jezičnih dodira, sociolingvistikom, esperantologijom, interlingvistikom te usvajanjem stranog jezika. Omiljene su mu teme istraživanja kajkavština i različiti jezični aspekti lokalnih kajkavskih govora, posebice onomastički, što se može vidjeti i po ovoj monografiji temeljenoj na njegovoj disertaciji naziva Antroponimija potkalničkoga Prigorja, a obranjenoj u listopadu 2021. godine.
Živi i radi u rodnim Križevcima. Od 23. siječnja 2021. sretno je oženjen suprugom Matejom.

DATUM ODRŽAVANJA

25. kolovoza 2022. - 25. kolovoza 2022.

Skip to content