Noć muzeja 2023. u Gradskom muzeju Križevci

U petak 27. 01. 2023. godine u muzejima diljem Hrvatske održat će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, Noć muzeja. Ova manifestacija pokrenuta je u Hrvatskoj 2005. godine, a u njoj je sudjelovalo šest zagrebačkih muzeja. Ubrzo prerasta u nacionalnu manifestaciju kojoj se svake godine pridružuje sve više muzeja.

U proteklih nekoliko desetljeća čovječanstvo doživljava brze i neočekivane promjene započete globalnim razvojem gospodarskih djelatnosti i informatizacijom što dovoditi do žestokog stvaranja profita te doprinosi održavanju i poboljšavanju životnih uvjeta, ali ujedno ugrožava budućnost. U takvom okruženju muzeji, arhivi, knjižnice i ostale neprofitne institucije usmjerene su na edukativno djelovanje na svim razinama kako bi ukazale na nezaobilaznu poziciju svoje djelatnosti u cilju očuvanja  cjelokupne baštine čovječanstva. Ovogodišnjom temom MUZEJI SU VAŽNI! ukazuje se na bitnu ulogu muzejske djelatnosti koja znatno utječe na ostale čimbenike u okviru održivog razvoja.

Gradski muzej Križevci pridružit će se i ove, kao i protekli niz godina, sudjelovanju u Noći muzeja.

Ovogodišnji program započet ćemo nastupom učenika Glazbene škole Alberta Štrige uz pratnju na klaviru prof. Gordana Božić.

Središnji program ovogodišnje manifestacije bit će promocija novog izdanja „Križevačkih štatuta“, najpoznatijih hrvatskih  vinsko – pajdaških regula zapisanih u 19. stoljeću na arhaičnoj kajkavštini koji su 2019. godine zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija. Urednica izdanja je doc. dr. sc. Tanja Baran, počasna predsjednica Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i članica Upravnog odbora Društva. Promocija ove vrijedne publikacije održat će se u prostorijama Likovne galerije, a predstavit će je gradonačelnik Mario Rajn, urednica izdanja doc. dr. sc. Tanja Baran, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, Zoran Homen poznat po brojnim izvedbama uloga iz „Štatuta“, Željko Picig inicijator te Siniša Katavić, predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“.

U Likovnoj galeriji moći će se također razgledati izložba „Revizija žena“ kojom završava obilježavanje 70. godišnjice Gradskog muzeja Križevci. Autori ove izložbe su Branko Franceschi i Tea Hatadi.

Kao i svake godine tijekom Noći muzeja za posjetitelje će biti otvoren i stalni muzejski postav.

OVOGODIŠNJI PROGRAM NOĆI MUZEJA 2023. U GRADSKOM MUZEJU KRIŽEVCI I LIKOVNOJ GALERIJI

NASTUP UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE ALBERTA ŠTRIGE – LIKOVNA GALERIJA, TRG A. NEMČIĆA 6/1 – 18.00

D. Premrl: Mali rondo

V. Zirdum: Put do škole – Luka Mihajlic, 2.oš.

I. Lhotka Kalinski: Dvije bagatele – Marta Šatvar, 2.oš.

T. Radičević: Arabeska – Marcela Kovačić, 5.oš.

 

PROMOCIJA „KRIŽEVAČKIH ŠTATUTA“  – LIKOVNA GALERIJA, TRG A. NEMČIĆA 6/1 – 18.30

IZLOŽBA „REVIZIJA ‘ŽENA’“ – LIKOVNA GALERIJA, TRG A. NEMČIĆA 6/1 – 18.00 – 22.00

 

 

STALNI POSTAV – T. SERMAGEA 2 – 18.00 – 22.00

Gradski muzej Križevci

Skip to content