Koncert u čast Vladimira Kranjčevića

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije organiziraju koncert u čast VLADIMIRA KRANJČEVIĆA (Zagreb, 21. studenoga 1936. – Odra, 9. veljače 2020.), hrvatskog dirigenta i glazbenog pedagoga te počasnoga građanina Grada Križevaca.

TRIO CORRENTE
Metod Sironić, barokna flauta
Lea Sušanj Lujo, viola da gamba
Jelena Tihomirović, čembalo

Nedjelja, 20. studenoga 2022. u 19 sati
Konzistorijalna dvorana biskupskoga dvora
Ulica Franje Račkoga 32, Križevci

PROGRAM

Georg Philipp Telemann (P. A. Locatelli?): Duo u G-duru

Dolce
Scherzando
Largo e misurato
Vivace e staccato

Giovanni Battista Buononcini: Sonata br. 1 u a-molu

Andante
Allegro
Menuetto I–II

Johann Joachim Quantz: Sonata u G-duru QV 1:109

Presto, ma fiero
Grave
Vivace

Francesco Barsanti: A Collection of Old Scot Tunes Lord Aboyne’s Welcome or Cumbernauld House

Logan Water
Ettrick Banks
Bonny Jean
Clout the Caldron

Michel Blavet: Sonata u e-molu op. 2 br. 3

La D’Hérouville
Adagio
Allemanda. Andante
Rondeau. L’Insinuante. Gratioso
Le Mondorge. Tambourin 1 et 2. Presto

Giga. Allegro

VLADIMIR KRANJČEVIĆ, hrvatski dirigent i glazbeni pedagog (Zagreb, 21. XI. 1936. – Odra, 9. II. 2020.). Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1961. diplomirao glasovir (L. Šaban) i učio dirigiranje (S. Zlatić), koje je 1980. magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (V. Ilić). Od 1960. nastavnik na zagrebačkim osnovnim i srednjim školama te Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, od 1978. predavao dirigiranje na Muzičkoj akademiji (redoviti profesor od 1995., profesor emeritus od 2014.). Bio je jedan od utemeljitelja, umjetnički voditelj (1971. – 1993.) i ravnatelj (1994. – 2006.) glazbenoga festivala Varaždinske barokne večeri. Ravnatelj Opere HNK-a u Zagrebu 1994–2002. Dirigirao je mnogim zborovima i orkestrima (Akademski zbor »Ivan Goran Kovačić«, Zbor i Orkestar Radio-televizije Zagreb i dr.) te gostovao u nizu europskih, azijskih i američkih zemalja. Repertoar mu pretežito obuhvaća djela klasicizma i romantizma, te suvremenu zborsku glazbu. Dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (2016.).

TRIO CORRENTE osnovan je 2018. u Rijeci voljom i entuzijazmom triju glazbenika koji su svoje glazbene afinitete prema ranoj glazbi htjeli izraziti i kroz povijesno obaviještenu izvedbenu praksu. Pijanistica Jelena Tihomirović od završenog studija na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu i poslijediplomskog na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković” u Lovranu, aktivno se bavi komornom glazbom u raznim sastavima, ponajviše u duu s flautistom Metodom Sironićem. Violončelistica Lea Sušanj Lujo, stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a i već dulji niz godina djeluje u mnogim domaćim ansamblima za ranu glazbu i surađujući s brojnim uglednim imenima povijesno osviještene interpretacije. Metod Sironić od završnih studija u Lovranu i pariškoj Ecole Normale Alfred Cortot aktivno koncertira kao solist u orkestru i komornim sastavima. Godine 2016. počinje samouko svirati baroknu flautu i kasnije se usavršava kod Martena Roota (HFK Bremen) i Benedeka Csaloga.

DATUM ODRŽAVANJA

20. studenoga 2022. - 20. studenoga 2022.

LOKACIJA

Grkokatolička katedrala Presvete Trojice

Skip to content