Koncert Puhačkog orkestra ukrajinskih bogoslova

Dvadeset i sedam bogoslova Grkokatoličkog sjemeništa Svetoga Duha iz ukrajinskog grada Lavova u sedmodnevnom su hodočašću po Hrvatskoj.

“Prvi put smo svi u Hrvatskoj, jako nam se sviđa vaša zemlja, doživjeli smo prekrasnu dobrodošlicu u jednom bratskom ozračju. Došlo nas je 27 bogoslova iz Lavova, svi smo muzičari, ili pjevamo ili sviramo, nemamo neko akademsko glazbeno obrazovanje, i prvi nam je doticaj s glazbom bio upravo kroz naš Puhački orkestar koji imamo u sjemeništu”, kazao nam je u ime svojih kolega pitomaca Jurij Bebenčuk, bogoslov iz Lavova.

“Križevačka katedrala samo im je jedna od postaja putovanja kroz Hrvatsku koje je organizirano u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, želeći mladim studentima bogoslovije iz Ukrajine približiti hrvatski narod, kulturu, vjeru i običaje, zajedno moliti s njima i upoznati ih i s grkokatoličkim župama u Hrvatskoj. Bili su u Zagrebu u franjevačkom svetištu sv. Antuna Padovanskog, potom su posjetili Đakovo i u katedrali sv. Petra pjevali na svetoj misi; Slavonski Brod kao vrlo živu grkokatoličku župnu zajednicu, te Lipik gdje su održali koncert duhovne glazbe”, rekao je vladika mons. Milan Stipić.

U lavovskom Bogoslovnom sjemeništu je inače oko 150 kandidata za svećenike. Zahvalni su, kaže vicerektor o. Mihajlo Lesiv, na tolikim duhovnim zvanjima, a njihovi svećenici su na službi po cijelom svijetu. “Vjerujem da je to Božji plan, da tamo gdje ima malo, šalje od onih koji imaju puno, pa evo i duhovnih zvanja, koje odgajamo za duhovnu misiju ne samo svome narodu, nego i drugim narodima po cijelom svijetu. Osjećam snažnu prijateljsku bratsku atmosferu u Hrvatskoj, i to nama iz Ukrajine u aktualnoj situaciji jako puno znači”, kazao je o. Mihajlo.

Tu povezanost i zahvalnost ukrajinskog naroda Hrvatima, mladi su bogoslovi iskazali svirajući i neke poznate hrvatske pjesme, te uvježbali ‘Moju domovinu’. “Izabrali smo tu pjesmu, jer znamo koliko vama znači i da je nastala u teškim vremenima kakve i mi u Ukrajini sada proživljavamo”, dodaje Jurij.

Koncertu prethodi sveta liturgija u 10 sati koju će uz ostale, također pjevati i ukrajinski bogoslovi iz Lavova.

DATUM ODRŽAVANJA

2. srpnja 2023. - 2. srpnja 2023.

Skip to content