Izložba: Zoran Homen “Križevačka retrospektiva”

Gradski muzej Križevci poziva vas na izložbu: 

ZORAN HOMEN
Retrospektiva
10. 6. – 3. 7. 2021. 

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci 

Otvorenje izložbe održat će se 10. lipnja u 19 sati.

 

usamljena-768x571-1

ZORAN HOMEN

Retrospektivnim izložbama sabire se opus umjetnika, naglašavaju vrhunci, navode djela visoke razine i ona likovne korektnosti, uz isticanje stvaralačkog kontinuiteta. A on kod Zorana Homena traje pola stoljeća. Lijep podatak. Još je ljepše kada se zna da Homen i danas punim umjetničkim vitalitetom brani ljepotu u stalnom produbljivanju svog slikarskog svijeta. Ljepotu kao pojam i izgled sadržajno slojevit, s više lica. Izvanjsku koja izrasta, iako postoji više odvojaka, na prividno jasnom putu, onu unutarnju koja dokinućem strožih pravila, načinom složenosti provedbe nudi brojne rasplete. Homen je umjetnik koji marnost realistične izvedbe stavlja u prvi plan. Uz tu neospornu činjenicu ide i druga. Realistična preciznost ima svoju dušu, svoje slojeve, s postojanjem opne i jezgre, unutrašnju zbilju koja omogućava uvjerljivost epiderme u svim poglavljima i predmetnosti njegovih tema. Homen fascinira majstorskom vještinom, minucioznošću u tvorbi oblika, cjeline i detalja, te mu je stil definiran hiperrealizmom, odnosno fotorealizmom. U osnovi je to točno, ali nikako jednoznačno, jer je bogatije u ideji, ugođaju, u temperaturi zračenja, te nadilazi pomalo hladnu osnovnu odrednicu. Bliža joj je pojmovnost metafizičkog jer u doživljaju slike napušta “okove” maksimalne dorađenosti te urasta u tkivo uprisutnjenog realizma, s bitnim korakom iznad doslovnosti, s nepretencioznim šarmom blage zagonetnosti, s dodirivanjem vizije i iluzije.

Homen u nekoliko tematskih cjelina, mrtvoj prirodi, pejzažu, portretu, od lozinke predloška do oplođenja zamisli, daje slici tjelesnost svoga likovnog pristupa. U tragu vlastitog razumijevanja ljepote, u tragu klasične estetike forme s obilježjima svoga slikarskog rukopisa. Privlači ga tvarnost oblika s osjećajem taktilnog, struktura površine, kanonska načela skladanja i kolorizam sabiranja trenutka iskrenja i postojanosti neke boje. U redu i ritmu sadnica, s odmjerenošću nacrta uprizorenja, ali i igrom u razvijanju slikarskih priča.

(iz predgovora izložbe: Stanko Špoljarić)

 

ljepota-novog-sjaja-768x607-1

Biografski podaci

Likovni pedagog i arheolog.

Rođen 1951. Odrasta u Đurđevcu, srcu Podravine, u blizini Hlebina gdje je izvorište hrvatske naivne umjetnosti, upoznajući se rano sa slikarskim djelima. Ozbiljnije slike nastaju već za vrijeme gimnazije tako da nakon mature upisuje studij likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu (profesori V. Gliha, M. Veža, J. Poljan). Nakon diplomiranja upisuje studij arheologije na Filozofskom fakultetu gdje diplomira 1977. Zapošljava se 1978. u Gradskom muzeju Križevci, stekavši zvanje višeg kustosa, u kojem radi do mirovine 2016. U četiri mandata obnašao je dužnost ravnatelja Gradskog muzeja Križevci. Aktivni je član Družbe ”Braća hrvatskoga zmaja” i pročelnik Zmajskog stola u Križevcima.

Gotovo 20 godina vodi tečaj slikanja u Križevcima, a 15 godina u gradu Bjelovaru, dajući stručne savjete slikarima početnicima i onima naprednijima.

Slikarstvom se bavi više od 50 godina, izlažući na petnaestak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u domovini i inozemstvu. Ide u red rijetkih slikara koji slika i mrtve prirode i pejsaže i portrete u hiperrealističnom stilu. Likovna ga kritika svrstava u respektabilne slikare toga stila. Dobitnik je nagrade Zlatni pevec u Đurđevcu za najboljeg slikara mrtve prirode.

 

povoljna-ponuda-300x225-1

Izložba se može razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a subotom od 10 do 12 sati. Nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno. ULAZ BESPLATAN!

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

logo-za-web-scaled-e1620391451734-300x100-2

Molimo da se pridržavate svih epidemioloških mjera. U svim zatvorenim i otvorenim prostorima Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. Pri ulazu u Galeriju upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Ako imate respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu molimo Vas ostanite kod kuće.

Izvor: Gradski muzej Križevci

DATUM ODRŽAVANJA

10. lipnja 2021. - 3. srpnja 2021.

LOKACIJA

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Skip to content