Izložba „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej Križevci pozivaju na izložbu „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima”. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 21. veljače 2023. u 18 sati u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci. Govorit će Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske i Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima. Pokrovitelj izložbe je Grad Križevci. Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka, svaki radni dan od 10 – 13 i 17 – 19 sati, subotom od 10 – 12 sati.

Matica hrvatska najstarija je hrvatska kulturna ustanova. Od svoga je osnutka 10. veljače 1842. do danas stalno služila hrvatskoj kulturi, obrazovanju i znanosti. Njezina je najvažnija zadaća promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak i za hrvatski jezik.

Rad Matice hrvatske odvija se u Središnjici u Zagrebu i u više od stotinjak ogranaka širom Hrvatske i  obuhvaća: izdavačku djelatnost, predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, znanstvena i stručna predavanja, izložbe i koncerte klasične glazbe.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima nezaobilazni je nositelj kulturnog života u našem gradu. Križevčani su u Matici hrvatskoj prisutni od sama njezina osnutka kao članovi utemeljitelji pa sve do danas. Ogranak Matice hrvatske u Križevcima osnovan je 1965., a za Hrvatskog proljeća 1971. i središnjica i ogranci prisilno prestaju s radom. Uspostavom suverene Republike Hrvatske Matica ponovno počinje sa svojim djelovanjem, što se u Križevcima dogodilo 27. studenoga 1990.

Objavljivanjem više od 60 različitih publikacija i priređivanjem više od 500 događanja križevački su matičari dali prepoznatljiv doprinos čuvanju i promicanju  identiteta križevačkog kulturnog prostora i njegovih znamenitih ljudi u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

DATUM ODRŽAVANJA

21. veljače 2023. - 21. veljače 2023.

LOKACIJA

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Skip to content