Izložba : Križevci u filateliji – iz zbirke Vladimira Palošike

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg  Antuna Nemčića 6/I

Otvorenje izložbe: četvrtak 17. veljače 2022. u 18 sati u prostorima Likovne galerije

Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka 2022. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati, subotom od 10 do 12 sati, te utorkom i četvrtkom od 17 – 19 sati. Ulaz besplatan.

Molimo Vas da se pridržavate svih propisanih epidemioloških mjera uz obavezno nošenje maski i predočenje važeće EU covid potvrde, te Vas molimo za razumijevanje i strpljenje.

Iz predgovora Vladimira Palošike, autora izložbe i teksta kataloga:

„Filatelija uz sport zauzima visoko mjesto interesa svih dobnih skupina, stupnjeva obrazovanja i socijalnog statusa ljudi diljem svijeta.

Otkako je u Engleskoj izdana 1840. godine prva poštanska marka na svijetu, a 1850. prva marka u Habsburškoj monarhiji, interes za filateliju nije opao usprkos napretku novih tehnologija i društvenih mreža.Svaka zemlja želi poštanskom markom, tom “minienciklopedijom” predstaviti svoju kulturu, običaje, znamenite ljude i svoj identitet te se i tako pridružiti zajednici suverenih zemalja i naroda, radilo se o velikoj i moćnoj zemlji ili malom otoku usred oceana. U tom smislu poštanska marka nadživljava režime i državne tvorevine i ne prestaje biti interesom sakupljanja i čuvanja i nakon što je neka državno–politička tvorevina prestala postojati. Štoviše, poštanska marka tada predstavlja niz koji poput crvene niti spaja rasuto, čineći kaleidoskop zabilježenog sjećanja na prostoru maloga, nazubljenoga, šarenoga papirića. Prema mr. Stjepanu Zdenku Brezariću prva prigodna poštanska marka s motivom križevačke okolice bila je ona koju je: „7. i 13. srpnja 1951. izdala FNRJ za zračnu poštu (3 marke) XII. kongresa Međunarodne unije planinara na Bledu (UIAA)”, s motivima Kopaonika, Triglava i Kalnika.“

U ljeto 2020. g. Vladimir Palošika darovao je dio svoje vrijedne filatelističke zbirke Gradskom muzeju Križevci. Zbirka obuhvaća prigodne poštanske omotnice, prigodne poštanske marke i prigodne poštanske žigove vezane za prošlost Križevaca, znamenite osobe i događaje iz našega kraja, te predstavlja vrijedan doprinos ne samo filateliji već i poznavanju povijesti Križevaca i okolice.

O Vladimiru Palošiki:

Vladimir Palošika rođen je u Križevcima 1948. godine. Višu gospodarsku školu završio je u Križevcima. Upravitelj je poštanskog ureda u Sv. Petru Orehovcu od 1990. do 2009. godine. Godine 1988. objavljuje otkriće srednjovjekovne arhitektonske plastike (kameni romanički reljef sepulkralca) u podrumu seoske kuće u Glogovnici, uvodeći tu rijetkost u znanstvenu historiografiju. Sudjelovao je izlaganjima o kulturno-povijesnoj baštini Glogovnice na dva znanstvena skupa u Dubrovniku i Zagrebu. Prvi je bio posvećen Ignaciju Amerlingu, dubrovačkom dobročinitelju, u povodu 100. obljetnice smrti. Drugi je bio posvećen 800. godišnjici križarskog pohoda Andrije II. Predlaže izdavanje prigodnih poštanskih maraka te idejno oblikuje prigodne poštanske žigove u spomen na povijesne osobe i obljetnice iz križevačke povijesti.

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Izvor: Gradski muzej Križevci

DATUM ODRŽAVANJA

17. veljače 2022. - 19. ožujka 2022.

LOKACIJA

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Skip to content