3. Križevačko likovno ljeto “Gosti u gradu”

Križevačko likovno ljeto je likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

Program je prve godine omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a već prošlogodišnji program podržan je uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te im pružiti mogućnost da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, a istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja, stvaralaštvo gostujućih umjetnika i različitost suvremenih umjetničkih pristupa. 

Ove godine pozivamo goste pa je naziv 3. Križevačkog likovnog ljeta “Gosti u gradu”, a ovogodišnji gosti su Atelieri Koprivnica i Atelijeri Žitnjak iz Zagreba koji će gostovati u Likovnoj galeriji od 6. do 17. srpnja 2021., kao i studenti s Odjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji će predstavi svoj projekt u atriju Likovne galerije 1. srpnja od 10 do 13 sati. Za svakog gosta potreban je i domaćin, a u ulozi domaćina, osim Gradskog muzeja, naći će se i sugrađani koji pripremaju sjajne Pop up izložbe u atriju Likovne galerije radnim danima od 10 do 13 sati, a i Vas pozivamo da prihvatite ulogu domaćina i uživate u događanjima. Pogledajte raspored i pridružite nam se na ljetnom programu 3. Križevačkog likovnog ljeta!

30. 6. 2021. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: COOR KRIŽEVCI “KREATIVNI TRENUCI”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

 

 

Tijekom školske godine djeca i učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci uživali su stvarajući likovne radove, te razne ukrasne predmete. Ovom izložbom želje im je svim svojim  sugrađanima predstaviti barem dio onoga što su tijekom nastavne godine vrijedno i s radošću stvarali.

 

1. 7. 2021. od 10 do 13 sati 

POP UP IZLOŽBA: Studenti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

“Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci 

 

 

Bulwark of Europe je projekt koji se bavi proučavanjem rane faze Hrvatske i Slavonske vojne krajine, tj. od sredine 16. stoljeća do “konsolidacije” na Saboru u Brucku na Muri 1578. godine. Cilj projekta je približiti Vojnu krajinu široj publici na zanimljiv i interaktivan način.

Projekt je započeo u sklopu kolegija „Uvod u istraživački rad“, nositeljice prof. dr. Nataše Štefanec, na kojemu je grupa studenata transkribirala i obradila za sada najraniji poznati krajiški popis (Kriegsstaat) iz 1556. godine, pisan njemačkom goticom. Izrađena je prateća interaktivna karta Vojne krajine (1556.), koristeći Google Maps, i prateća tablica s podacima i uvodni tekst te obrađene najvažnije osobe i utvrde koje popis spominje.

Izložba od 10 plakata predstavlja projekt “Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier”. Izložba je zamišljena u tri cjeline. Prva cjelina (plakat 1 – 4) ukratko prezentira osnovne ciljeve projekta te pruža uvid u okolnosti hrvatsko-slavonskog vojnokrajiškog prostora u 16. stoljeću. Druga cjelina (plakat 5 – 8) na primjeru četiri utvrde (Gradec, Kaptol, Senj/Nehaj i Konjščina) egzemplificira mogućnosti 3D rekonstrukcija i digitalnih pristupa u okviru historiografije. Zadnja cjelina (plakat 9 – 10) prikaz je web-stranici projekta te naše aktivnosti na društvenim mrežama.

https://vojnakrajina.ffzg.unizg.hr/izlozba-bulwark-of-europe/

6. 7. 2021. u 18 sati

IZLOŽBA: ATELIJERI ŽITNJAK ZAGREB I ATELIERI KOPRIVNICA “GOSTI U GRADU”

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

6. 7. – 17. 7. 2021.

Gradski muzej Križevci u goste je pozvao Ateliere Koprivnica i Atelijere Žitnjak iz Zagreba da se predstave svojim radom publici u Križevcima. Skupnom izložbom u Likovnoj galeriji Gradskom muzeju Križevci sudjelovati će stalni i pridruženi članovi i članice umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak i Atelieri Koprivnica.

Izložbu pripremaju kustosi Tanja Špoljar i Bojan Krištofić.

Umjetničku organizaciju Atelijeri Žitnjak osnovali su 2004. umjetnici-korisnici ateljea u kompleksu stare osnovne škole na zagrebačkom Žitnjaku, objektu koji je Grad prenamijenio u 13 ateljea te ih 2003. dodijelio umjetnicima na korištenje. U sklopu Atelijera osnovana je 2005. Galerija AŽ kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je dosad održano stotinjak izložbi i drugih kulturnih događanja. Zahvaljujući kvalitetnom i intenzivnom programu, a temeljem natječaja HDLU-a 2010., Galerija AŽ uvrštena je na popis uvaženih izlagačkih prostora u RH. Atelijeri Žitnjak osnovani su po uzoru na brojne međunarodne kulturne centre u (post)industrijskim zonama, s ciljem da se oformi umjetnički centar koji bi pridonio kulturnoj i socijalnoj revitalizaciji periferne, kulturno zapuštene industrijske zone Žitnjak. Od 2007. godine Atelijeri Žitnjak sudjeluju u Programu međunarodne umjetničke razmjene Zagreb—Düsseldorf, dok je Dan otvorenih vrata Galerije AŽ manifestacija koju umjetnička organizacija od 2019. priređuje u listopadu ili studenom, sada u izmijenjenom obliku, ugošćivanjem kustosa/ica koji u Galeriju AŽ dolaze s vlastitim izložbenim konceptom istraživačkog karaktera, posebnom s naglaskom na prostor ateliera i žitnjačke četvrti uopće.

Zahvaljujući programskim aktivnostima Atelijera Žitnjak, u kulturno zapuštenoj industrijskoj zoni Žitnjak grad Zagreb dobio je reprezentativan umjetnički centar po uzoru na suvremene tendencije u gotovo svim vodećim europskim središtima, koji je uvelike pridonio kulturnoj revitalizaciji tog dijela grada, a ujedno i decentralizaciji kulturne ponude u gradu. Atelijeri Žitnjak vremenom su prerasli u kulturni centar u industrijskoj zoni Žitnjak, koji s pravom nosi i neslužbeni naziv Centar periferije. Širenje prostora našeg djelovanja s konteksta izlagačkog programa na širi kontekst unapređenja lokalnog kulturnog i društvenog okruženja, Atelijere Žitnjak čini umjetničkom enklavom koja u prvom planu promovira: periferno, alternativno, marginalno i marginalizirano.

Atelieri Koprivnica su udruga koja od 2012. godine djeluje na području Koprivnice, u kompleksu bivše vojarne, sadašnjeg Kampusa, gdje upravlja prostorima umjetničkih ateljea te nezavisnim galerijskim prostorom – AK galerijom. Galerija djeluje kao jedino izvaninstitucionalno izlagačko mjesto u gradu koje otvara prostor prezentiranju umjetničkih praksi i umjetnika čiji radovi spadaju u inovativne, interdisciplinarne i multimedijalne, odnosno suvremene umjetničke prakse. Unutar organizacije djeluje 13 akademskih umjetnika te tročlani kustosko-dizajnerski tim AK galerije. AK su jedina organizacija te vrste na području županije koja okuplja umjetnike i upravlja prostorima ateljea, vodi nezavisni galerijski prostor fokusiran isključivo na suvremene umjetničke prakse, provodi edukativne aktivnosti iz područja suvremene umjetnosti i kulture te provodi rezidencijalni program koji se bavi specifičnostima bivšeg vojnog kompleksa. AK kontinuirano provode redovni program od 2013. i u 8 godina djelovanja organizirali su preko 100 izložbi, performansa, predavanja, radionica, koncerata. Svi članovi Ateliera Koprivnica jednom godišnje izlažu svoje recentne radove na „Danu otvorenih vrata“, sudjeluju u programu „Izložba prije izložbe“ na kojoj se predstavljaju samostalno ili u paru u prostoru AK galerije te u nizu likovnih radionica u suradnji sa različitim udrugama u gradu.

Izložba će se moći razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom blagdanima i praznicima zatvoreno. Ulaz besplatan!

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

 

8. 7. 2021. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: KRISTINA VUKOVIĆ I ANDREJ DUNDOVIĆ “ ČAROLIJA ABRUZZA” 

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci 

 

“Čarolije Abruzza”

Italiju, našeg zapadnog susjeda, mislimo da dobro poznajemo. Ta mnogi su potegnuli preko Trsta do Venecije, zatim Padove, Bolonje, Milana i Firence. Rim je tu nezaobilazno turističko odredište. Netko se otisnuo i trajektom do Ancone i San Marina. Nerijetko se na planu puta nađe i Napulj. Ipak, za većinu putnika Apenini središnje Italije uspješno sakrivaju jedan dragulj, najzeleniju regiju Italije, čiju trećinu površine prekrivaju nacionalni parkovi i zaštićena područja prirode – najviše u Europi – regiju Abruzzo. Kroz dvije godine, Kristina i Andrej otkrivali su prirodne i kulturne divote ove regije, a tračak njihovih pohoda doživite na ovoj izložbi fotografija.

 

9. 7. 2021. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: LANA SOKOLIĆ “CRNO BIJELI SVIJET PUN BOJA”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Lana Sokolić ima 15 godina i uskoro završava 8. razred Osnovne škole “Vladimir Nazor” Križevci.

Slikanjem se počela baviti s 13 godina kada je krenula na tečaj slikanja kod profesora Zorana Homena i uspješno ga završila. Iako je isprobala dosta crtačkih i slikarskih tehnika najviše se pronalazi slikajući uljanim i akrilnim bojama, te većina radova nastaje upravo u tim slikarskim tehnikama. Lana svojim radovima želi pokazati svoju ljubav prema slikarstvu i umjetnosti, želju za stvaranjem i poticanjem drugih na isto, pa poručuje: “Želim razvijati svoju maštu i istaknuti se, te mlađima pokazati kako umjetnost može biti zabavna i da slikanje nije samo nanošenje boje na platno i papir, nego da se tim radovima pričaju priče. Drugima želim poručiti da su dobrodošli u svijet umjetnosti i stvaralaštva, ulaskom u njega otkriti će nešto novo, posebno, naizgled predivno i očaravajuće. “

Lanini radovi objavljeni su na Instagram profilu (@_.colorista._) i Facebook profilu (Lana Sokolić).

 

12. 7. 2021. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: KLK JUNIORI “RECENTNO”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci 

 

Križevački likovni krug proširio je svoje djelovanje od prošle godine i na najmlađe, te se formirala juniorska grupa. Upravo prva izložba održala se u sklopu Drugog Križevačkog likovnog ljeta u Atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, pa će se njihova nova izložba održati i u sklopu ovogodišnjeg Križevačkog likovnog ljeta. Uz predstavljanje radova u Atriju naše Likovne galerije moći ćete se družiti s malim polaznicima i saznati sve o aktivnostima KLK-a.

13. 7. 2021. od 10 do 13 sati 

POP UP IZLOŽBA: GABRIEL ROŽIĆ “SVIJET U MENI”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

 

Gabriel Rožić rođen je 13. 07. 2007. u Zagrebu. Pohađa osnovnu školu u Križevcima.

Već u najranijem djetinjstvu pokazuje privrženost ostvarivanju svog unutarnjeg svijeta različitim putevima umjetničkog izražavanja. Svojim malim prstićima plastelinom minuciozno oblikuje likove iz crtića te slika živu i mrtvu prirodu iz svakodnevnog života. Traži poduku u korištenju igle i konca kako bi mogao izrađivati krpene lutke i odjeću za svoje plišance. Plastičnu ambalažu pretvara u prikaze iz svakodnevnice. Hrpa papira, olovaka, flomastera i vodenih boja bili su mu stalni pratioci. Crtao je sve oko sebe uključujući i prostorije u kojima je boravio. Pri tome su bili zapanjujući perspektivni prikazi jer u mu u to doba pojam perspektive nije bio poznat.

Otkako je postao školarac, navike su se izmijenile. Ulazi u svijet stripova i ilustracija, a tematski rado poseže za likovima iz prošlosti kao što je Magda Herucina i povijesnim događajima primjerice bitkama s Osmanlijama. Voli izrađivati papirnate predmete, a osobito origami.

15. 7. 2021. od 10 do 13 sati 

POP UP IZLOŽBA: FRANJO KUČKO “PIROGRAFIJE I SKULPTURE”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci 

Franjo Kučko rođen je 23.06.1959. godine u Hrvatskom Zagorju u Sekirišću kraj Sv. Križa Začretje. Osnovnu školu završio je u Začretju a srednju u Krapini. Od malena ovog samozatajnog autora  interesiralo je drvo. Mirovinu je dočekao u Zagrebu u Hrvatskim željeznicama gdje je bio zaposlen, a u slobodno vrijeme za svoju dušu radi skulpture u drvetu, duborez i pirografiju, te je rezbario lupine jaja. Posljednjih godina intezivno prikuplja etno predmete kako bi ih sačuvao od zaborava. Od 2006. sam član je KLK križevci.

 

16. 7. 2021. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: SENIORI KLK “RECENTNO”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Križevački likovni krug

Križevački likovni krug u sklopu Križevačkog likovnog ljeta predstaviti će recentne radove svojih članica i članova u Atriju likovne galerije, a posjetitelji će moći uživati u raznolikim motivima i likovnim izričajima uz ugodno druženje s autoricama i autorima čiji je dugogodišnji profesor Zoran Homen.

 

************

Autorica i kustosica manifestacije „Križevačko likovno ljeto“ Gradskog muzeja Križevci koja se po prvi puta održala 2019. godine je Tea Hatadi.

Projekt Križevačko likovno ljeto održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivnički – križevačke županije.

 

Izvor teksta: Gradski muzej Križevci

 

DATUM ODRŽAVANJA

2. srpnja 2021. - 20. srpnja 2021.

LOKACIJA

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Skip to content